Online privacybescherming blijft uit

De IT-industrie moet eind dit jaar effectieve, zelfregulerende maatregelen voor privacybescherming op Internet hebben ingesteld, anders legt de Amerikaanse overheid wetgeving op.

Deze harde woorden uitte Robert Pitofsky, de voorzitter van de Federale Handelscommissie (FTC), gisteren. De Online Privacy Alliantie (OPA) onthulde als weerwoord zijn officiële richtlijnen.
Deze industrie-organisatie is vorige maand opgericht. Onder haar vijftig leden zijn bedrijven te vinden als IBM, Microsoft en Netscape. Deze verenigde firma's stellen een wereldwijd 'goedkeuringszegel' voor, dat organisaties mogen voeren als zij de richtlijnen van de OPA volgen. Amerikaanse wetgevers verwijten het bedrijfsleven dat het te weinig actie onderneemt om consumentenprivacy op Internet te waarborgen. De nieuwe Navigator 4.5 van Netscape bijvoorbeeld kan gebruikersgegevens doorgeven aan een grote database bij een bedrijf, zonder dit aan de websurfers te vragen of zelfs te melden.
Ondertussen wil de voormalige KGB, de geheime dienst van de ex-Sovjet Unie, al het dataverkeer in Rusland afluisteren. De organisatie, tegenwoordig FSB geheten, eist van Russische Internet-providers dat zij voor 'afluistersoftware' en hoge-snelheidsverbindingen naar het FSB-hoofdkwartier zorgen. Dit zou het einde betekenen van online privacy in Rusland, vooral doordat providers bang zijn anders hun licentie te verliezen. Het afluisterproject van de geheime dienst draagt de naam Sorm en is op Internet al uitgelekt (http://www.ice.ru/libertarium/sorm/sormdocengl.html/).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.