Nestlé gunt Marcam bouw beheersysteem

Marcam bouwt voor Nestlé een systeem voor de productiecontrole, -planning en -kostenbeheersing in 450 fabrieken. Het contract ter waarde van enkele miljoenen dollars is een broodnodige steun in de rug voor deze stroefdraaiende erp-specialist.

was in eigen beheer ontwikkeld. Het bedrijf besloot het maken van nieuwe software uit kostenoverwegingen uit te besteden. Het koos niet voor de grotere erp-leveranciers, hoewel het reeds zaken deed met SAP (financiën en logistiek) en SSA (een erp-pakket voor vestigingen in het Verre Oosten). De producten van deze ondernemingen voldeden niet aan de eisen voor procesbeheer in de fabrieken. Het systeem moet ondermeer kunnen omgaan met zware kwaliteitscontroles, zonder dat veel voorraad wordt opgebouwd. Verder moet de software helpen bij snelle reacties op veranderende wensen van klanten, vergelijkingen mogelijk maken tussen de prestaties van de diverse fabrieken en inzicht geven in distributiekosten.
Gekozen is voor Protean van Marcam. Deze erp-leverancier is gespecialiseerd in oplossingen voor de procesindustrie. Protean issupply chain-software waarvan Marcam de ontwikkeling vorig jaar afrondde. Omdat het niet de door Nestlé gewenste functionaliteit voor kwaliteitsbeheer, planning en kostenanalyses bood, is een ontwikkelplan opgesteld waarbij binnen vier jaar het gevraagde systeem wordt opgeleverd. De overeenkomst geeft Nestlé ook het recht Avantispro te gebruiken, een andere objectgeoriënteerde ontwikkelomgeving van Marcam.
Volgens Mike Barnes, algemeen directeur Marcam in Europa, voldoet geen enkel erp-pakket aan alle eisen die de voedingsmiddelenindustrie stelt. "Veel erp-leveranciers leveren aan industrieën die aan de hand van gestructureerde modellen vaste producten maken, zoals auto's. De procesindustrie maakt zogeheten niet-discrete producten volgens minder gestructureerde modellen, waarbij veel bijproducten vrijkomen. Dat vraagt om flexibel inzetbare software met veel bijzondere functionaliteit. Als niche-speler richten wij onze oplossingen, gebouwd met behulp van objecttechnologie, op dit soort complexe processen. Onze producten kennen een open architectuur en hebben interfaces naar producten van SAP, Peoplesoft en andere erp-software."
Marcam had het vorig jaar moeilijk. De ontwikkelkosten van Protean vielen hoger uit dan verwacht en het duurde langer eer de software gereed was. Het bedrijf leed verlies en vielen er ontslagen. Het is in juli 1997 gesplitst in Mapics (voorheen Marcam Corporation) en Marcam Solutions, aanbieder is van de erp-productlijnen Prism, Protean en Avantis. Daardoor kon Marcam zes miljoen extra aandelen uitgeven, en met de nieuwe kapitaalvergaring de schulden wegwerken. Later dit jaar verwacht het weer winst te maken. Behalve aan Nestlé is Protean inmiddels verkocht aan het Duitse chemische bedrijf Henkel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-02-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.