EC onderzoekt ISP-deals Microsoft

De Europese Commissie (EC) onderzoekt de overeenkomsten die Microsoft heeft gesloten met ruim dertig Europese Internet-serviceproviders (ISP's). De overheidsinstantie verzoekt alle geïnteresseerde partijen, waaronder ook concurrerende bedrijven, om commentaar op de overeenkomsten voor 9 juli in te dienen.

Verwacht wordt dat de EC in het derde kwartaal een oordeel zal vellen.
"Het is nog te vroeg om te zeggen of deze overeenkomsten verenigbaar zijn met de concurrentiewetgeving van de EU", aldus een woordvoerder van concurrentie-commissaris Karel van Miert. De commissie kijkt nu naar de wederzijdse promotieregelingen die Microsoft heeft gesloten met diverse ISP's. Die werken in ruil daarvoor mee aan de promotie van de Explorer webbrowser.
Een woordvoerder van Microsoft bevestigt dat het bedrijf de commissie heeft verzocht deze overeenkomsten goed te keuren. Daarnaast wil de softwarefirma een uitzonderingsuitspraak verkrijgen op de EU-wetgeving die concurrentiebeperkende regelingen tussen bedrijven verbiedt. De EC uitte vorig jaar al haar bezorgdheid over eerdere contracten met ISP's die hen min of meer dwingen om alleen Microsofts Explorer te voeren. Dat sluit concurrenten als Netscape in wezen uit.
Microsoft reageert met de opmerking dat het de omstreden contracten in februari al heeft gewijzigd. De woordvoerder kon echter geen informatie verstrekken over de bewoordingen en inhoud van de nieuwe versies van de overeenkomsten. De softwareleverancier zou volgens diverse berichten nog wel de aangesloten ISP's 'aanbevelen' bij gebruikers van Windows 95 die ook Internet Explorer gebruiken. Deze voorkeurs-ISP's betalen daarvoor een nog onbekende vergoeding voor elke nieuwe gebruiker die zich via deze weg aanmeldt. Netscape heeft geen commentaar op dit nieuws, maar meldt wel dat het overeenkomsten heeft met 350 Europese Internet-providers om zijn browser te distribueren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.