IBM lanceert spraaksoftware

IBM heeft de volgende generatie spraaktechnologie geïntroduceerd met de lancering van Viavoice 98. Dit softwarepakket voor Windows 95, 98 en NT 4 komt over twee weken in verschillende varianten en talen op de markt. De zware versie, Executive Edition, zal rond de 150 dollar kosten.

De ondersteunde talen zijn Engels, Frans, Duits, Spaans en Italiaans. Een Chinese en Japanse versie komen later deze zomer uit, aldus IBM. Volgens Ozzie Osborne, algemeen directeur bij IBM's divisie voor spraaksystemen, moeten gebruikers dit niet zien als alleen software om tekst in spraak om te zetten. "Dit is meer dan alleen dicteerprogrammatuur. Het is een middel om gegevens in te voeren en het verandert de complete gebruikersinterface van de computer." De technologie heeft diverse hardwarefabrikanten, waaronder Dictaphone, Olympus en Sony, ertoe aangezet om randapparatuur te produceren die gebruik maakt van deze software. Deze producten maken het ondermeer mogelijk om uittreksels te maken van geluidsopnames.
Ook softwarefabrikanten haken in op spraaktechnologie. Imsi bijvoorbeeld gebruikt IBM's pakket om stemcommando's door te geven aan zijn Turbocad-software, zodat gebruikers wijzigingen in blauwdrukken direct aan kunnen brengen. Languageforce heeft Viavoice opgenomen in de tweede versie van zijn Universal Translator, die maandag uitkwam. Dit programma zou de mogelijkheid bieden om meer dan dertig talen van en naar het Engels te vertalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.