Hackers kraken ruggengraat VS leger

Een internationale groep van computerhackers heeft kans gezien een Amerikaans computersysteem voor militaire satellieten binnen te dringen. Het Defensie Informatie Systemen Netwerk (Disn), de telecommunicatie-backbone van het Amerikaanse leger, blijkt te zijn gekraakt.

Daarbij hebben de hackers de hand weten te leggen op software waarmee een veelheid aan systemen te controleren valt, variërend van militaire communicatienetwerken tot het Global Positioning System (GPS).
Het satellietnetwerk GPS heeft een vitale functie in de Amerikaanse defensie. Het wordt gebruikt voor het afschieten van raketten en het verkrijgen van informatie over troepenbewegingen. De hackers beweren dat ze dit hele netwerk, dat tientallen satellieten omvat, in één klap lam kunnen leggen. Over het belang van de gestolen Defense Information Systems Network Equipment Manager (DEM) verschillen de meningen. Het Amerikaanse ministerie van Defensie bagatelliseert de zaak. Het zou gaan om een niet-geheim programma voor netwerkbeheer. Wel geeft het departement het lek toe.
De Amerikaanse veiligheidsexpert Vranesevich, die met de hackers contact heeft gehad, houdt ernstig rekening met een behoorlijk lek. Hij heeft sterke aanwijzingen dat de hackers inderdaad vitale informatie in handen hebben. De hackers hebben Vranesevich gezegd dat ze ook systemen van de Nasa zijn binnengedrongen. Verder hebben ze verklaard de verkoop van het gestolen materiaal aan internationale terreurbewegingen of vijandige mogendheden te overwegen. Onder de groep hackers bevinden zich Amerikanen, Britten en Russen. Ze noemen zich MOD (Masters Of Downloading).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.