Onderzoek naar Autodesk-monopolie

Cad-ontwikkelaar Autodesk is de volgende software-ontwikkelaar die wordt geplaagd door een onderzoek van de Federal Trade Commission. Autodesk heeft slechts 10 procent van de totale wereldwijde cad-markt in handen, maar domineert met Autocad op PC-niveau.

Er zijn geen duidelijke beschuldigingen bekend gemaakt. Volgens insiders heeft het onderzoek echter betrekking op de gevolgen van de overname van Softdesk door Autodesk.
In 1996 gaf de FTC goedkeuring aan deze koop mits Autodesk de cad-technologie die Softdesk hanteerde op het toen op stapel staande Intellicadd zou doorverkopen. Deze technologie werd ondergebracht bij Boomerang Technology, dat op zijn beurt is overgenomen door Visio Corporation. In februari van dit jaar gaf Visio demonstraties van het met Autocad compatibele Intellicadd, dat voor een tiende van de prijs op de markt zou worden gebracht. Daarnaast is Visio een van de grondleggers van het OpenDWG-consortium, dat ernaar streeft om van het huidige Autocad bestandsformaat tot een defacto standaard te maken.
Het consortium wil via het FTC-onderzoek ervoor waken dat Autodesk in volgende versies van Autocad gebruik maakt van aangepaste bestandsformaten, waardoor de compatibiliteit met producten van derden (waaronder Visio) teniet wordt gedaan. Dit betekent dat Autodesk dan een duidelijke monopoliepositie op de PC-markt heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-04-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.