Clustering leidt tot Unix-consolidatie

De groeiende behoefte aan schaalbare, geclusterde systemen leidt binnen drie jaar tot een consolidatie in de Unix-markt. Hierbij verkrijgt de top drie, bestaande uit HP, Sun en IBM, een versterkte positie ten koste van andere Unix-varianten, die op langere termijn geen toekomst meer hebben.

Deze voorspellingen doet onderzoeksbureau Metagroup in de serie rapporten 'Open computing & server strategies'. Unix-leveranciers op het tweede niveau, waaronder NCR, Data General, Sequent, Siemens/Pyramid en Unisys, zullen actief zoeken naar eigen niches in de markt. Bovendien klimmen zij op in de Unix-voedselketen, mede onder druk van toenemende concurrentie door fabrikanten van PC-servers, zoals Compaq en Dell. Deze turbulentie laat nu nog op zich wachten doordat IT-organisaties zich concentreren op de 2000-problemen en de overgang naar de euro.
Het analistenbureau ziet voor Sun groeiende voordelen. "Het Solaris-besturingssysteem biedt software-partitionering (dynamic system domains) en automatische verdeling van de werkbelasting, workload-beheer. Dergelijke capaciteiten moeten voor Windows NT nog een jaar of twee rijpen." Bovendien is Sun de enige grote leverancier die geen intern-concurrerende NT-systemen verkoopt. Digital neemt in deze rapporten nog een twijfelpositie in, nu dat bedrijf zijn Unix-variant vertaalt naar het Intel-platform.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-03-26T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.