Salaris jonge IT'ers zit in de lift

Het individuele salaris van de werknemer in de IT-branche is in 1998 gestegen van 63.276 gulden naar 69.616 gulden. Dat is vergeleken met vorig jaar een toename van 9 procent.

De individuele beloning, dat bestaat uit salaris plus componenten, zoals pensioen- en ziektekostenbijdrage, spaarregeling, bonussen, lease-auto en dergelijke, stijgt met 10 procent ten opzichte van 1997. Voor een functie in de automatisering ligt de gemiddelde beloning op 87.739 gulden. Dit blijkt uit het Beloningsonderzoek Automatisering 1998 van het adviesbureau De Breed en Partners.
Naar leeftijdscategorieën bekeken zijn de grootste loonstijgingen in de IT-branche te vinden onder jongeren. De 21-25 jarigen zagen hun totale beloning met 6 procent toenemen; de 26-30 jarigen met 3 procent. Opvallend genoeg is er in geen enkele categorie een stijging van 10 procent of hoger te zien. Het honorarium van de categorie 51-55 daalt zelfs met maar liefst 7 procent. Joost Emke van De Breed geeft hiervoor als verklaring dat het onderzoek nu een veel jongere populatie kent dan voorheen; de gemiddelde leeftijd is gezakt van 36,8 jaar naar 34,1 jaar.
Wanneer de uitkomsten tegen het aantal jaren werkervaring worden uitgezet, valt op dat de groeipercentages hier hoger zijn dan bij de onderverdeling in leeftijd, al komen de cijfers ook nauwelijks boven de 10 procent uit. Grootste loonstijgers zijn hier te vinden onder de groepen 'tot 5 jaar' (8 procent), '15-19 jaar' (6 procent) en 'meer dan 24 jaar werkervaring' (11 procent). Het verschil tussen 'leeftijd' en 'werkervaring' is volgens Emke te verklaren door de mensen die een overstap naar de hunkerende automatiseringsbranche hebben gemaakt.
Uit de enquête blijkt verder dat werknemers in het westen en midden van Nederland beter verdienen dan hun collega's uit het zuiden en - vooral - uit het noorden en oosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.