IT-bedrijven laks in kostenbeheersing

Automatiseringsbedrijven moeten de relatie met hun toeleveranciers onder de loep nemen. Daar valt een aanzienlijke besparing van de externe kosten te behalen. Dat constateert G.J. van der Vossen van Holland Consulting Group (HCG).

De bevindingen van Van der Vossen maken deel uit van een onderzoek naar de aanpak van kostenbeheersing door ondernemers. HCG constateert op basis van een studie naar de jaarverslagen van de belangrijkste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven dat ondernemers te weinig aandacht besteden aan het beheersen van de externe kosten. Dat is geen factor waarop bedrijfsbeslissingen worden afgewogen. Dit is betreurenswaardig, omdat door de aanhoudende uitbestedingstendens het aandeel van de externe kosten in de hoeveelheid totale kosten groot is (gemiddeld 55 procent). Een geringe besparing op deze kosten werkt al positief door op het bedrijfsresultaat, aldus HCG.
Van de beursgenoteerde IT-bedrijven onderzocht HCG Getronics, Ordina en Cap Gemini. Het aandeel externe kosten ligt bij Ordina (22 procent) en Cap Gemini (10 procent) stukken lager dan het gemiddelde, en bij Getronics (61 procent) hoger. Van der Vossen wijst op het verschil in de aard van de dienstverlening. "Getronics maakt veelvuldig gebruik van onderaannemers, terwijl Ordina en vooral Cap Gemini voor het grootste deel eigen personeel inzetten." Overigens hoeft 'inbesteding' niet nadelig te zijn voor kostenbeheersing: als de markt inzakt, kan een bedrijf als Getronics makkelijk in deze post snijden, terwijl Ordina en Cap met hoge personeelskosten zitten.
Van der Vossen merkt dat de IT-wereld veel aandacht besteedt aan personeelskosten, maar niet aan externe kosten. Men let nauwelijks op besparingsmogelijkheden en op prijsontwikkelingen betreffende in te kopen goederen en diensten. De onderzoeker pleit ervoor dat bedrijven aan goede beheersingsmechanismen werken, zoals toeleveranciers doorlichten op prijs/prestatie-verhouding, afspraken maken met leveranciers over kostenbewaking, en schaalvoordelen realiseren bij de inkoop (zelf of in een samenwerkingsverband).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.