Traagheid Getronics met cao ergert bond

De vakbonden zijn geïrriteerd over de traagheid waarmee Getronics de Raamwerk Arbeidsovereenkomst (RAO) uitvoert. Dit zegt bestuurder Gerard van Dijk van vakbond De Unie.

De bonden hebben tevens het gevoel slechts marginaal te kunnen meepraten over de invulling. De onderhandelingen over een nieuwe cao zijn inmiddels gestart.
Volgens Van Dijk is de sfeer aan de onderhandelingstafel niet prettig vanwege de irritatie. Bestuurder IT/ET Gerard van Hees van FNV Bondgenoten: "Sinds de ondertekening van de RAO begin 1997 is er weinig gebeurd. De invulling van de protocolafspraken is mager."
De vakbonden en Getronics presenteerden ongeveer anderhalf jaar geleden vol trots de bedrijfs-cao. Deze RAO loopt tot 1 januari 1999. Het is de bedoeling dat de Ondernemingsraad (OR) en de directies van de werkmaatschappijen deze raamovereenkomst verder invullen. John Koudys van CNV moet concluderen dat een aantal protocolafspraken nog steeds niet is uitgewerkt.
Directeur Human Resources R. Kropholler van Getronics reageert enigszins verrast op de kritiek van de bonden, "Op grote lijnen zijn we sterk en snel aan het introduceren. De bonden reageren meestal positief op onze voorstellen." Hij vindt dat de bonden een aantal gedetailleerde puntjes aangrijpen om zich een positie bij de IT-dienstverlener te verwerven.
De onderhandelingen voor een nieuw akkoord over de arbeidsvoorwaarden zijn inmiddels begonnen. De vakbonden hebben veel gezamenlijke voorstellen op tafel gelegd. In de nieuwe overeenkomst, die 1 januari volgend jaar moet ingaan, willen de bonden de positie van de OR verstevigen. Ze stellen voor de beoordelingsafhankelijke beloning te continueren, met een inflatie-correctie. Ze willen praten over een keuzemodel, waarbij het bijvoorbeeld mogelijk is vrije dagen te kopen of verkopen. Verder staan kinderopvang, deeltijdwerk en calamiteitenverlof op de agenda. "We moeten volle kracht vooruit en wat mij betreft presenteren we op 1 januari een nieuwe RAO", zegt Van Hees. "Het is erop of eronder. Getronics moet nu bewijzen dat de onderneming werkelijk moderne arbeidsvoorwaarden wil", aldus Van Dijk.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-10-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.