Kanttekeningen OR bij Compaq-Digital

De ondernemingsraad van de sales- en service-afdeling van Digital in Utrecht plaatst kanttekeningen bij de integratieplannen van de directie. De overname van Digital door Compaq leidt tot een verlies van 82 functies op deze afdeling.

De OR moet nog advies geven over de inrichting van de nieuwe organisatie. Het werknemersorgaan laat een externe deskundige de voorgestelde organisatie bekijken. Voorzitter Klaas Nienhuis zal ook kritisch kijken naar het banenverlies. Hij denkt dat een verlies van minder functies mogelijk is. Ook twijfelt hij of de organisatie na het schrappen van de functies al het werk aan kan. Dat er 82 functies verdwijnen, betekent volgens een woordvoerster van Compaq niet dat het ook om 82 personen gaat. Welke functies verdwijnen, is nog niet bekend. Enkele dubbele functies vervallen en de gevolgen zullen ook op managementniveau merkbaar zijn.
Compaq en Digital streven naar 'geen gedwongen ontslagen', maar kunnen dat niet garanderen. Compaq werkt met de vakbonden aan een regeling waarbij het zich verplicht mensen die hun functie verliezen te helpen met werk zoeken. In 1994 richtte Digital met de vakbonden de stichting Transfer op, om de slachtoffers van de toenmalige reorganisatie te ondersteunen bij een baan zoeken. De betrokken partijen kunnen deze stichting nieuw leven inblazen. FNV Bondgenoten waarschuwt alvast dat de vakbond niet akkoord gaat met gedwongen ontslagen.
Waarschijnlijk kost de overname ook banen in andere afdelingen. In de Utrechtse Digital-vestiging werken enkele internationale mensen die vallen onder het Europese management. Ook Digitals Europese distributiecentrum in Nijmegen wordt geleid door de Europese directie. Dit team heeft nog geen besluiten genomen over de integratie. Betrokkenen verwachten dat in Nijmegen ontslagen zullen vallen. De besluitvorming volgt dit najaar. FNV-bestuurder Ans van Uffelen bevestigt de geluiden dat sommige Nijmeegse werknemers niet afwachten en al zijn vertrokken.
De betrokkenen gaan ook de harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden bespreken. Er bestaan drie pakketten, van Tandem, Compaq en Digital.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.