IT-branche blijft te 'macho' voor vrouw

AMSTERDAM De drempel voor vrouwen om te solliciteren naar een functie in de automatiseringsbranche blijft te hoog. Dit zegt directeur Kenneth Tan van Go for It. Dit bedrijf organiseert speciale opleidingen voor vrouwen die in de automatisering willen werken.

Tan merkt dat vrouwen vaak moeilijk een entree vinden in de IT-wereld. De wervingscampagnes en arbeidsvoorwaarden bijvoorbeeld zullen eerder mannen dan vrouwen aanspreken.
Corrina Petrus, initiatiefneemster van de stichting Tech Women, bevestigt het beeld dat de IT-branche een mannenwereld is. Ze heeft zelf als programmeur gewerkt en de organisatie Webgirls opgericht. Tech Women start in september. Doelstelling is techniek dichter bij de mensen te brengen. De stichting probeert tevens de interesse van vrouwen te wekken voor technische beroepen en aandacht te vestigen op vrouwen die al in de techniek werkzaam zijn.
Go for It leidt nu dertien vrouwen op voor een functie in de IT-branche. De achtergrond van de deelneemsters verschilt. Het gemeenschappelijke element is dat ze geen IT-ervaring hebben en werkloos zijn. De cursisten behouden gedurende hun opleiding een uitkering. Ze tekenen bij aanvang wel een arbeidsovereenkomst, die na afloop van de cursus ingaat. Hun leeftijd varieert van negentien tot 55 jaar.
Tan is enthousiast over de opleiding. "Toch moesten we in het begin wel even wennen. Vrouwen benaderen zaken toch anders." Na afloop van de opleiding krijgen de vrouwen een baan van 32 uur per week. Volgens Tan zijn kortere werkweken essentieel om vrouwen mogelijkheden binnen de IT te bieden. "Als we het volgende opleidingstraject starten, wil ik de mogelijkheid tot kinderopvang bieden. Daar hebben we de vorige keer niet bij stilgestaan."
De 45-jarige Clara van Donderen is één van de cursisten. Ze ambieert een IT-baan, maar deinsde in het verleden terug voor het beeld dat van deze mannenwereld bestaat. "Ik heb zeker het idee dat veel vrouwen terughoudend zijn. Mannen profileren de branche ook als hun wereldje. Gelukkig begint dit wel te veranderen." Na de vakantie gaat ze stage lopen als support-medewerkster bij een IT-bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.