Nederlandse vondst bij optische computer

Nederlandse onderzoekers hebben een stof ontwikkeld die licht van een bepaalde kleur absoluut niet doorlaat. Zo'n filter is interessant als deze wordt toegepast in optische computers. Deze werken niet met optische in plaats van elektronische schakelingen. Optische schakelingen zijn veel sneller.

Het materiaal dat onderzoekers dr. Judith Wijnhoven en dr. Willem Vos van de Universiteit van Amsterdam hebben vervaardigd, bestaat uit titaandioxide, waarin een honingraat van microscopisch kleine bolletjes lucht ligt besloten.
De onderzoekers waren op zoek naar een stof met een zogenaamde fotonische bandkloof. Dit is het verschijnsel waarbij licht in geen enkele richting door een kristal heen kan en ook niet wordt geabsorbeerd. Al het licht wordt dan gereflecteerd.
De edelsteen opaal heeft deze eigenschap voor een deel in zich. Voor de onderzoekers vormde opaal dan ook een uitgangspunt voor verder onderzoek. Via een ingenieuze manier van centrifugeren zijn ze erin geslaagd om het raster van luchtkussentjes, dat ook in opaal zit, in titaandioxide op te nemen.
Het nieuwe materiaal is niet alleen interessant voor de optische computer. Volgens de onderzoekers is het tevens toepasbaar in katalysatoren, in microlenzen voor röntgenstraling en als middel om macromoleculen te scheiden. De uitvinding is afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschriftScience.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.