Informatie-architecten organiseren zich

Veel Informatie-architecten hebben positief gereageerd op de oprichting van een belangenorganisatie voor hun beroepsgroep. Dit bevestigt voorzitter Steven van 't Veld van het Nederlands Genootschap voor Informatie-architecten (Ngia).

Het genootschap is in mei van dit jaar opgericht als onderdeel van de Nederlandse Gebruikersgroep van Gestructureerde Ontwikkelingsmethoden. De Ngia peilde vorige maand onder ongeveer duizend automatiseerders de behoefte aan een beroepsgenootschap. Inmiddels zijn de meeste reacties binnen. Volgens Van 't Veld reageert 90 tot 95 procent van de ondervraagden positief.
De Ngia beoogt Informatie-architecten samen te brengen en het beroep gestalte te geven. Informatie-architecten vormen de verbinding tussen de organisatie en de automatiseringsafdeling. Ze vervullen een vertaalfunctie en sturen automatiseerders aan na aanwijzingen van de onderneming. De architecten praten met de bedrijfsleiding en kijken op welke manier automatisering in de organisatie past. De beroepsgroep is nauwelijks gevormd en heel divers, aldus Van 't Veld. "De bovenkant bestaat uit de architecten, de onderkant uit ontwikkelaars. De Ngia wil ervoor zorgen dat Informatie-architecten meer met elkaar gaan discussiëren."
De voorzitter vindt het belangrijk dat het genootschap gestalte krijgt. De beroepsgroep krijgt nog niet de gewenste waardering. "Er bestaat ook nog geen opleiding voor dit beroep. De richting Bedrijfskundige Informatica sluit hier nog het meest op aan." De positieve reacties stimuleren de Ngia om het werk voort te zetten. "We gaan nu definities opstellen en daarna zullen we een blad uitbrengen, congressen organiseren en beroepsregels opstellen." Het bestuur trekt dertig maanden uit om de organisatie op te bouwen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-07-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.