Kasparov verslaat Internet-schakers

Schaakgrootmeester Gary Kasparov is als overwinnaar uit de bus gekomen in een schaakpartij tegen Internet-gebruikers wereldwijd. Wel leed deze wedstrijd annex PR-stunt, georganiseerd door Microsoft, onder wat technische problemen.

De opzet van de schaakpartij was dat Kasparov zou spelen tegen de Internet-gemeenschap. Hierbij gaven vier jonge schaak-experts elk een voorstel voor de volgende zet, waarna aangemelde gebruikers hun stem konden uitbrengen op één van die zetten. De voorstellen, de stemmen en de tegenzetten van Kasparov werden gepubliceerd op een website die Microsoft hiervoor had opgezet.
De combinatie van expert-advies en wereldwijd-stemmen bleek behoorlijk goed te werken. Toch kwam de wedstrijd op een gegeven moment uit op 'Kasparov versus Irina Krush', één van de vier experts; zij wist middels haar zet-adviezen toch wel de meeste tegenstand te bieden.
Het is dan ook teleurstellend dat de hele opzet vorige week lichtelijk de mist in ging. Microsoft miste een email met een mogelijk beslissende zet. 'De wereld' had een tactische fout gemaakt bij zet 52, maar er was nog wel een gelijkspel mogelijk. Irina Krush gaf haar advies voor zet 58, maar wegens problemen met de mailserver kwam dat bericht veel te laat aan op de schaak-site.
Vervolgens stemde 66 procent van de wereldwijde 'schaak-stemmers' voor een zet die - achteraf gezien - schaakkundige zelfmoord was. Op dit punt greep Microsoft echter in. De zet van 'de wereld' werd geannuleerd en de softwareleverancier speelde ineens zelf mee. De online-schaakspelers reageerden furieus. Inmiddels heeft Kasparov in de 62-ste zet gewonnen. Hij lijkt echter de enige winnaar te zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-25T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.