Novell opent aanval op Active Directory

Novell opent alvast de aanval op de Active Directory die Microsoft in zijn aanstaande Windows 2000 introduceert. Novell heeft namelijk een integratie-hulpmiddel aangepast in de volgende versie van zijn directory-diensten (NDS) voor NT.

Door deze wijziging moeten gebruikers met heterogene computer-omgevingen straks een keuze maken tussen Netware en Windows 2000. Allebei die besturingssystemen kunnen bedrijfsgegevens huisvesten en beheren middels directory-software. Op dit moment kan Windows NT dit ook, maar dan dankzij de NDS-programmatuur van concurrent Novell.
Die softwareleverancier schrapt nu de doorverwijs-functionaliteit van zijn NDS voor NT. Die functie vangt oproepen voor authentificatie en toegangsrechten voor NT-domeinen op en stuurt die automatisch door naar NDS. Dit zorgt ervoor dat het beheer van NT-servers een stuk makkelijker is.
Het aanstaande NDS voor NT versie 8 gebruikt echter een tweezijdige verwijzing, genaamd DirXML. Hierdoor moeten systeembeheerders straks de directory-diensten van beide platformen beheren. Analist Rob Enderle van onderzoeksbureau Giga Information Group is kort over deze wijziging van Novell: "De verwijsfunctie wordt ook gezien als een migratie-hulpmiddel en daarom is er enige druk om dat hulpmiddel in te tomen."
Collega-analist Daniel Blum van The Burton Group meent dat het komende gebrek aan eenvoudige doorverwijzing gebruikers op praktische gronden zal dwingen tot een platformkeuze om zo het beheer binnen de perken te houden. Novell ziet dit geheel anders. "Wij bieden een hele reeks technologieën voor het beheren van een enigszins onbeerbaar platform (Windows NT - red.)", aldus Sam DiStasio, directeur NDS-marketing. Hij beweert dat de tweerichtingsfunctionaliteit van DirXML juist voordelen biedt en het makkelijker maakt om twee of meer directory's te gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.