Floppy-probleem kost Toshiba miljard dollar

Toshiba betaalt een totaal van één miljard dollar aan schadevergoedingen en reparaties voor het leveren van defecte floppy-disk controllers (fdc's). De computerfabrikant heeft hiermee een schikking getroffen in een 'class action'-rechtszaak voor het Texaanse hof.

De verwachte verliezen voor het fiscale jaar 1999 stijgen hierdoor van 144 miljoen dollar naar 480 miljoen dollar. Afgelopen week meldde Toshiba al een verlies van 460 miljoen dollar voor de eerste helft van dit fiscale jaar. In dezelfde periode vorig jaar haalde de firma nog een winst van veertig miljoen dollar.
Deze aanvankelijke daling wijt het concern aan de wereldwijde problemen in de chipindustrie. De schikking in de Amerikaanse rechtszaak zorgt er echter voor dat Toshiba voor de tweede keer in vier weken tijd zijn financiële verwachtingen in negatieve zin moet bijstellen.
De oorzaak van dit alles is de aanklacht van twee klanten in Texas. Zij beweren dat het fdc-circuit in Toshiba-computers onder bepaalde omstandigheden de data op diskettes kan vernietigen. De gewraakte fdc is overigens afkomstig van NEC, die ook componenten levert aan andere PC-fabrikanten. NEC had vooralsnog geen commentaar.
Toshiba ontkent nog steeds dat het aansprakelijk is voor deze kwestie. Toch heeft het gekozen voor een schikking. Indien de rechtbank de aanklagers in het gelijk zou stellen, kon dat het bedrijf namelijk veel meer kosten. Toshiba-president Taizo Nishimuro meent dat er in dat geval sprake kon zijn van een schadevergoeding van wel 8,8 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.