Europese bank wil vinger in e-handel-pap

De Europese centrale bank wil meer invloed op het elektronische handelsverkeer. Met name de controle op de uitgifte van 'elektronisch geld', dat te gebruiken is als betaalmiddel in e-handelstransacties, verdient volgens de Europese bank meer aandacht.

De zorgen van Wim Duisenberg cs lijken echter aan de late kant naar buiten gebracht, want vandaag beslissen de EU-ministers van Financiën over voorstellen van de Europese Commissie die e-handel met 'e-geld' mogelijk moeten maken.
De voorstellen van de Commissie omschrijven e-geld duidelijk als een monetaire waarde die wordt opgeslagen op een chipkaart of in een computergeheugen. Dergelijke tegoeden zijn door consumenten te gebruiken om via Internet goederen en diensten te kopen. De elektronische tegoeden zullen worden verstrekt door kredietinstanties, die op dat terrein moeten voldoen aan de regels van de Europese centrale bank. Echter, als dergelijke instanties buiten de uitgifte van e-geld geen bancaire taken vervullen, zijn de controlemogelijkheden voor de Europese bank uiterst beperkt. Het voeren van een gedegen monetaire politiek kan daardoor wel eens ernstig worden belemmerd, zo vreest Duisenberg.
Het ziet er echter naar uit dat de Europese ministers vandaag akkoord gaan met de voorstellen van de Commissie. De Europese bank heeft dan nog één kans om een en ander bij te stellen: het voorstel moet nog door het Europese Parlement.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-08T00:00:00.000Z Redactie Computable