Conflict over domeinnamen lijkt ten einde

Er lijkt een einde gekomen aan de langdurende impasse rond de registratie van domeinnamen voor Internet (.com, .org, .gov, etc.). De Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), domeinnaamregistrator Network Solutions (NSI) en het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken hebben een drieweg-overeenkomst gesloten.

Volgens die overeenkomst zal NSI voor tenminste vier jaar de hoofdregistratie van domeinnamen blijven voeren. In ruil daarvoor erkent NSI de status van de Icann en betaalt het die non-profit organisatie een bedrag van 1,25 miljoen dollar (ruim 2,6 miljoen gulden).
De Amerikaanse overheid erkende Icann in 1998 als dé beheersinstantie voor domeinnamen, maar NSI, dat van oudsher het monopolie had op de registratie van domeinnamen, wilde zijn positie niet zonder slag of stoot opgeven. Eind september kwamen de drie partijen in principe tot een vergelijk, maar het duurde tot eind vorige week tot de laatste partij (Icann) akkoord ging met de overeenkomst.
De betaling van 1,25 miljoen dollar zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij Icanns trage besluitvorming. De organisatie zit namelijk in ernstige geldnood en is afhankelijk van giften en subsidies. Vorige week woensdag besloot de Amerikaanse Markle Foundation een bedrag van een miljoen dollar te schenken aan de Icann. Dat geld zal grotendeels worden besteed aan initiatieven die burgers meer invloed moeten geven op de toekomst van het Internet.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-08T00:00:00.000Z Redactie Computable