Comdex: Linux laat volwassen gelaat zien

Het open source besturingssysteem Linux laat op de Comdex zien een volwassen besturingssysteem te zijn. Dit blijkt niet alleen uit de omvang van het beurspaviljoen voor dit platform; ook het groeiend aantal bedrijven en gebruikers dat Linux omarmt, is een teken van volwassendheid.

Grondlegger Linus Torvalds trok dan ook een volle zaal tijdens zijn openingstoespraak. Hij verwoordde de groei middels een fraaie beeldspraak: "Eerst hadden wij pluche pinguins, nu hebben we al een eigen creditcard." Hij toonde vervolgens een creditcard waarop een pinguin stond afgedrukt.
Het 'open source' besturingssysteem heeft een snelle groei doorgemaakt. Nog geen vijf jaar geleden hield Torvalds zijn eerste speech in de VS voor slechts veertig Linux-aanhangers. Nu bestond zijn publiek uit ruim zesduizend algemene IT'ers.
Torvalds ziet de groeiende rol van de gebruiker bij software ontwikkeling als onvermijdelijk. "Vroeger beslisten alleen de programmeurs; 'open source' laat de ontwikkelaar direct communiceren met de gebruiker, en dat leidt tot een beter, sneller en goedkoper product. Voor technologie is geen sturende rol meer weggelegd. De consument moet centraal staan."
Dit is een van de oorzaken voor de groei die Linux doormaakt. Steeds meer bedrijven zien dat in, en dat verklaart het succes van Linux, aldus Torvalds. Naast Intel, ondersteunen IBM, HP, Netscape, Sun Microsystems en Corel het besturingssysteem. Daarnaast maakt inzetbaarheid op verscheidene platforms - van palmcomputer (pda) tot Alpha-servers het besturingssysteem sterk.
Ondertussen wordt er hard gewerkt aan de interface, een erkende zwakke schakel. Veel aandacht gaat uit naar Gnome (GNU network Object Model Environment). Deze grafische omgeving maakt het mogelijk de desktop een uiterlijk te geven dat doet denken aan Windows- of Mac-computers.
Onduidelijk is nog of dit de standaardinterface gaat worden. Ook andere interfaces als KDE (KDE Desktop Environment) hebben hun aanhang. In het licht van de 'open source'-traditie moet de Linux-gemeenschap dan ook uiterst voorzichtig te werk gaan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-17T00:00:00.000Z Redactie Computable