Microsoft aangeklaagd in tweede rechtszaak

Microsoft is nu ook in de staat Florida doelwit van een publieke aanklacht voor te hoge prijzen voor Windows 95. Eerder deze week spanden advoacten in Californië een soortgelijke zaak aan namens alle gebruikers van Windows. Dergelijke 'class action'-zaken leiden veelal tot enorme vergoedingen.

De aanklacht stelt dat Microsoft de prijzen voor Windows 95 kunstmatig en onterecht hoog heeft gehouden nadat het nieuwere Windows 98 op de markt kwam. "Microsoft heeft zijn monopoliepositie misbruikt om monopolie-prijzen te rekenen. Dat is illegaal", aldus de aanklacht in Florida.
Zowel deze als de Californische rechtszaak haken in op de bepalingen van districtsrechter Thomas Penfield Jackson in de antitrustzaak van de overheid tegen Microsoft. De rechter heeft in zijn vrijgegeven 'feitenvinding' bitter weinig gunstigs te zeggen over die softwareleverancier.
Het bedrijf reageert kalm en onaangedaan: "Wij vinden het jammer voor consumenten en de economie dat dit soort ongegronde aanklachten het gemunt hebben op een Amerikaans bedrijf dat er consistent aan werkt om grote meerwaarde te leveren aan consumenten en daarbij ook prijzen in de industrie continu omlaag drijft", aldus woordvoerder Adam Sohn.
De Floridase aanklacht maakt juist gewag van een relatieve prijsstijging. Ironisch genoeg halen de aanklagers daarbij een onderzoek van Microsoft zelf aan. Het bedrijf hield in november 1997 een marktonderzoek waaruit bleek dat 49 dollar een goede prijs zou zijn voor de opwaardering van Windows 95 naar 98. Toen het nieuwe besturingssysteem eindelijk uitkwam, bleek de overstap maar liefst 89 dollar te kosten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-25T00:00:00.000Z Redactie Computable