Boekhoudpraktijken IBM liggen onder vuur

IBM heeft felle kritiek over zich heen gekregen vanwege zijn boekhoudmethoden. Het bedrijf neemt eenmalige afschrijvingen en andere niet-operationele activiteiten namelijk mee in zijn operationele inkomsten,

De kritiek is afkomstig van het invloedrijke Amerikaanse Center for Financial Research and Analysis. Howard Schilit, boekhoud-analist bij dat centrum, zegt dat IBM hierdoor de financiële resultaten van zijn onlangs afgesloten derde kwartaal met wel vier miljard dollar heeft opgevoerd.
Dat bedrijf komt voort uit de verkoop van IBM's Global Network-divisie aan telecomgigant AT&T, en uit de verkoop-, algemene en administratieve uitgaven (selling, general and administrative, sg&a). De nu bekritiseerde boekhoudpraktijken deden het voorkomen dat de operationele kosten daalden en dat de inkomsten stegen.
De omzet steeg in het derde kwartaal met een bescheiden 5 procent naar 21,14 miljard dollar. Het operationele inkomen steeg echter 23,4 procent naar 2,68 miljard dollar. De operationele uitgaven daalden 7,8 procent naar 4,88 miljard dollar. De sg&a-kosten daalden 13,7 procent naar 3,5 miljard dollar. Al deze cijfers zijn in vergelijking tot hetzelfde kwartaal van vorig jaar.
De kritiek op deze boekhoudmethode kan grote gevolgen hebben. Investeerders volgen namelijk het operationele inkomen van bedrijven. Zaken als belasting, rente op leningen en investeringen worden daarbij dus niet meegenomen. Volgens IBM-president Lou Gerstner was een strak beheer van de uitgaven de reden voor de verbeterde cijfers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-25T00:00:00.000Z Redactie Computable