Microsoft wil Windows koppelen aan hardware

Microsoft heeft plannen om voorgeïnstalleerde oem-versies van Windows 2000 te koppelen aan het bios en de harde schijf van een PC. De softwareproducent zet de bij PC's meegeleverde versies van zijn besturingssysteem niet meer op cd-roms die ook op andere machines zijn te installeren.

Microsoft zal bij PC's voortaan alleen een cd-voor-noodgevallen leveren die gebruikt kan worden bij het herinstalleren van de oorspronkelijke machine. Dit plan omvat volgens het Duitse computerblad c't (http://www.heise.de/) niet alleen het aanstaande Windows 2000, maar ook Windows 98 en NT 4.0. Dit heeft de Duitse Microsoft-woordvoerder Tomas Jensen bevestigd.
Alain Meeus, Windows 2000-productmanager bij Microsoft Benelux, ontkent die uitspraak van Jensen. "Het gaat hier alleen om de oem-versies van Windows 2000 Professional." Deze maatregel is puur bedoeld om softwarepiraterij tegen te gaan, benadrukt Meeus. "De cd's worden dan ook voorzien van een echtheids-hologram en de PC's krijgen een certificaat van authenticiteit", legt hij uit.
De koppeling tussen besturingssysteem en PC-hardware berust op 'digitale handtekeningen' die computerfabrikanten dienen aan te brengen in het bios en op de harde schijf van hun machines. Wanneer een Windows-hersteloperatie begint, controleert de software of er minstens één 'handtekening' aanwezig is, vertelt Jensen.
Het is vooralsnog niet duidelijk hoe dit systeem precies werkt. Ook is niet bekend wat er gebeurt wanneer er twee verschillende 'handtekeningen' zijn doordat een PC gedeeltelijk is opgewaardeerd. Meeus zegt dat hier wel een mouw aan valt te passen; de PC-fabrikant (oem) kan de gebruiker te hulp schieten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-30T00:00:00.000Z Redactie Computable