Ballmer: met Win 2000 tegen Novell en Sun

Steve Ballmer, president van Microsoft wil met Windows 2000 terrein heroveren op Novell en Sun op de zakelijke markt. "We zijn laat, maar niet te laat", zegt Ballmer in een gesprek met Computable.

Hij geeft toe dat het uitstel van de lancering van Win 2000 kansen heeft gecreëerd voor Novell Directory Services (NDS) en Solaris. "Ik denk niet dat je zoveel Unix in grote datacentra zou hebben aangetroffen als Win 2000 een beetje eerder was uitgebracht. Ook Novell heeft geprofiteerd van onze afwezigheid op de markt. Dat wij geen Directory Services hadden, is nogal in het voordeel geweest van NDS." Hij belooft beide mede-aanbieders 'goede, gezonde concurrentie' zodra de nieuwe versie van Microsofts besturingssysteem half februari gelanceerd is.
Die concurrentie zal zwaar zijn, erkent Ballmer. "Sun heeft een imago van schaalbaarheid. Dat heeft ze goed geholpen in de datacentra, waar mensen geen risico willen lopen. Novell heeft een uitgebreide klantenbasis, waarin veel kennis van en ervaring met hun software ligt opgeslagen." Linux is anders. "Mensen zijn enthousiast over Linux, maar het feitelijk gebruik in de zakelijke markt valt daarmee vergeleken tegen."
Volgens Ballmer is Win 2000 daarom "essentieel in termen van onze positie binnen de ondernemingen, voor het verbeteren van de betrouwbaarheid van het basis PC-platform en voor dee-business mogelijkheden die we de zakelijke markt hiermee bieden." Het 'omhelzen van Internet' vindt vooral zijn uitwerking in de schaalbaarheid van het platform, het integreren van XML (Extended Markup Language), en de grotere veiligheid door het inbouwen vanpublic keys. De tweede pijler is het betere beheer van servers en netwerken met Active Directory, nieuwe installatietechnologie, Intellimirror en nieuwe beheertechniek voor de desktop.
Win 2000 is volgens Ballmer geschikt voor laptops doordat het als eerste NT-versie de ingebouwde infraroodpoorten van draagbare computers ondersteunt. Nieuw is voorts de encryptie in het bestandssysteem en het synchroniseren van online en offline bestanden.
Gaat Microsoft met software dezelfde kant op als Dell met hardware? "Nu nog niet", antwoordt Ballmer. Maar binnen drie jaar is Microsoft Office niet langer software die gekocht wordt in een doos en vervolgens geïnstalleerd, om de klant drie jaar lang niet meer terug te zien. Office wordt een dienst waarop je je abonneert en die je verkrijgt via Internet. "Wij zullen het voor onze klanten installeren, beheren en actualiseren."
Wanneer is de definitieve integratie van Win NT met Windows voor consumenten te verwachten? "Dat zijn we opnieuw aan het overwegen. Zeker is dat we uiteindelijk zo snel mogelijk tot één gemeenschappelijke technologie willen komen. Die kan dan twee verschillende verschijningsvormen hebben: de ene meer toegesneden op de zakelijke markt en de andere voor de consumentenmarkt. Ik denk dat ik eerder gezegd zou hebben: 2002. Nu zeg ik: het huidige plan is 2002, maarmisschienkunnen we dat verbeteren. We zijn een paar nieuwe ideeën aan het uitwerken", vertelt Ballmer.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-08T00:00:00.000Z Redactie Computable