Overbouwen in Oracle werd Obris fataal

Slechte sturing van een informatiseringsproject bij het Rotterdamse grondbedrijf (Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, OBR) kost de gemeente minimaal negen miljoen gulden.

Na vijf jaar had 'Obris' ruim drie maal zoveel gekost als de begrote 2,7 miljoen en werkte het nog niet. Wethouder Hans Kombrink heeft daarom het project vorig voorjaar stilgelegd. Vervolgens is het bestaande systeem Grobis alsnog 2000-bestendig gemaakt.
Diverse fracties in de Rotterdamse gemeenteraad vragen zich af hoe een automatiseringsproject zo uit de hand kon lopen en waarom het stadsbestuur dat zo lang niet wist. Aan het stadhuis is enkele jaren achtereen gerapporteerd dat het wat meer ging kosten en langer zou duren. In 1997 werd duidelijk dat de gewenste doelen niet haalbaar waren en geconstateerde prestatieproblemen onoplosbaar waren. Pas vorig jaar raakte Kombrink gealarmeerd.
Vorige week werd een rapport van Twijnstra Gudde openbaar, dat van de OBR-aanpak niets heel laat. "Als je niet stuurt, bepaalt de wind de koers", aldus de consultants. De voortgang werd niet geregeld getoetst en men sprak personen niet aan op het niet nakomen van afspraken.
Volgens hoofd Financiën Arie Verhoeff, bij het OBR ook verantwoordelijk voor de informatievoorziening, heeft men zich op de complexiteit verkeken. Het systeem moest de (financiële) projectadministratie automatiseren, en kosten en opbrengsten van het hele proces van aankoop van gronden tot bouwrijpe oplevering ondersteunen. "Grobis draait op een IBM-mainframe. Het idee was het over te bouwen in Oracle en er nog een paar dingen aan toe te voegen. Het werd zo gecompliceerd dat er in feite van een heel nieuw systeem sprake was. We hebben dat wat laat in de gaten gekregen." Over die toevoegingen schrijft Twijnstra Gudde: "Het project is in omvang sluipenderwijs meer dan verdubbeld."
Voorjaar 1993 begon de voorbereiding. De bouw startte in 1994. Het gebeurde in eigen beheer, met inschakeling van externe programmeurs. April vorig jaar werd het project gestopt. "Je moet de wethouder de eer gunnen dat hij daadkrachtig optreedt, maar intern hadden we het al eerder op een lager pitje gezet," aldus Verhoeff.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-13T00:00:00.000Z Redactie Computable