Nieuw Internet Protocol zou privacy schenden

De nieuwste uitvoering van het Internet-protocol (IP) vormt volgens beveiligingsexperts een bedreiging voor de privacy. IP versie 6 voegt namelijk unieke, identificeerbare gegevens toe aan alle IP-adressen. Deze nieuwe functie is echter bedoeld om de beveiliging te verhogen.

De nieuwe versie van het wereldwijde protocol voor datavervoer is ontwikkeld door de Internet Engineering Task Force (Ietf) omdat er een tekort aan mogelijke IP-adressen dreigt met het huidige IPv4. De Ietf is een internationale non-profit standaardenorganisatie die over meer Internet-dataprotocollen gaat, zoals Html en XML.
De ontwikkelaars van IPv6 hebben ervoor gekozen in elk IP-adres een nummer op te nemen dat de achterliggende computer identificeert. Veel Internet-leveranciers geven hun abonnees wisselende IP-adressen, omdat ze toch niet allemaal tegelijk online zijn. Dit geldt met name voor modemgebruikers, die immers geen vaste verbinding hebben.
Het omstreden identificatienummer moet communicatie via Internet veiliger maken. Vinton Cerf, geestelijk vader van Internet, wil dan ook het gebruik bevorderen van IPv6 in de huidige vorm. Voorstanders van elektronische privacy vrezen echter dat hierdoor de bestaande anonimiteit op Internet zal verdwijnen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.