Desktop Linux volgens Gartner slechts rage

Onderzoeksbureau Gartner bestempelt in een nieuw rapport de populaire Unix-variant Linux als niet meer dan een rage. Dat oordeel heeft echter betrekking op het gebruik van het 'open source'-besturingssysteem voor desktopcomputers en werkstations.

Het rapport, getiteld 'Will Linux be viable competition for Windows desktops?', stelt dat het gebrek aan standaarden, de diversiteit aan Linux-versies en de algemene complexiteit van Unix-systemen de op productiviteit gerichte gebruiker afschrikken.
"Linux is de 'hype-du-jour' waarvan sommigen denken dat het de potentie heeft om de dominantie van Windows op desktopsystemen te doorbreken. Wij menen echter dat Linux-implementatie op desktops niet de positie van Windows zal bedreigen", aldus het onderzoeksbureau.
"Windows heeft namelijk een omvangrijke ondersteunende infrastructuur, die zowel onafhankelijke softwareleveranciers als hardwarefabrikanten omvat. Om Windows te vervangen, zou Linux een zeer aantrekkelijke eigenschap of 'killer application' moeten hebben die zo aantrekkelijk is dat een migratie is gerechtvaardigd." Het probleem volgens Gartner is dat elke applicatie voor Linux eenvoudig is te vertalen naar Windows, waardoor elk voordeel meteen weer wegvalt.
Het onderzoeksbureau hanteert drie toekomstscenario's voor desktop-Linux. Deze beschrijven Linux als Windows-vervanger, Linux als uitstervend platform en Linux als blijvend minderheidsalternatief. Die verschillende opties hebben volgens Gartner levenskansen van respectievelijk 10, 20 en 70 procent. In het laatste geval zal het alternatieve platform maximaal 5 procent van de markt uitmaken.
Ondertussen is er al ophef ontstaan in de Linux-gemeenschap. Gartner wordt ervan beschuldigd door Microsoft te zijn ingehuurd. Deze bewering is met name gebaseerd op het feit dat het onderzoeksbureau zijn rapport heeft verkocht aan de Windows-leverancier die de bevindingen direct publiceerde in een 'webbrief' van het bedrijf zelf. Die informatiebrief wordt echter gehuisvest op de website van Gartner, wat nogal vreemd overkomt (ziehttp://gartner12.gartnerweb.com/public/static/hotc/hc00083186.html).
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.