Gates: 'Microsoft verandert doelstelling'

Microsoft heeft voor het eerst in vijfentwintig jaar zijn visie en doelstellingen gewijzigd. Dit zei algemeen directeur Bill Gates vanochtend op de beurs Telecom 99 in Genève. "Eerst wilden we de PC op elk bureau in elk huis krijgen. Nu voegen we hier mobiele apparatuur aan toe."

Gates geeft aan dat Microsoft allianties zal sluiten met telecombedrijven, en dat het software aan deze nieuwe partners verwacht te slijten. De topman voorspelt dat het gebruik van mobiele apparatuur voor Internet-toegang enorm zal toenemen. "En er is ingebedde software nodig om dit mogelijk te maken."
Het softwarebedrijf maakt veel geld vrij voor onderzoek om de technologische ontwikkelingen op het gebied van mobiele communicatie te volgen. "Op dit moment investeren we jaarlijks meer dan zes miljard gulden in onderzoek en ontwikkeling."
Ondanks deze koerswijzigingen blijft Microsoft zich voornamelijk richten op de ontwikkeling van software. "Als we investeren in telecombedrijven, doen we dit niet om deze ondernemingen te controleren. We willen nog steeds elke morgen wakker te worden terwijl we aan software denken."
Op weg naar Genève stopte Gates in Brussel, waar hij sprak met Romano Prodi, voorzitter van de Europese Commissie, over ontwikkelingen op het gebied van IT en Internet. Over de inhoud van dit gesprek is niets bekend gemaakt. Bij voorvechters van een open Internet voor iedereen zette dat kwaad bloed. Microsoft staat immers niet bepaald bekend om het bevorderen van open standaarden, het probeert nu ook de Web-wereld in zijn greep te krijgen, en Gates lijkt de gelegenheid te krijgen te lobbyen bij de EC.
Larry Ellison, directeur van Oracle, gebruikte zijn spreektijd vanochtend voor het berijden van zijn stokpaardjes. In zijn visie is in het Internet-tijdperk de webbrowser de enige noodzakelijks software op een PC. De overige gegevens en programmatuur moeten bedrijven verzamelen op servers. Met een mobiele telefoon kan iedereen deze informatie bereiken. De PC's zijn dan niet meer nodeloos ingewikkeld. "Op dit moment is het tekort aan personeel het grootste probleem in de IT-branche. Waarom? Omdat de computers zoveel aandacht vragen", benadrukt de Oracle-topman.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.