Via de computer kijken door kattenogen

Doodnormale uitdrukkingen als 'in zijn ogen', 'de ogen in de zak hebben', 'onder vier ogen' en 'een oogje in het zeil houden' kunnen binnenkort wel eens een heel andere betekenis krijgen.

In Californië zijn wetenschappers erin geslaagd een computer 'in te pluggen' in het zenuwstelsel van een kat. Met gebruik vanlineaire decoderingstechnologie hebben ze de optische hersengolven vervolgens om weten te zetten in videobeelden. Met andere woorden: ze hebben letterlijk door kattenogen gekeken.
De wetenschappers, dr. Yang Dan, Fei Li en Garrett Stanley, verbonden aan de universiteit van Berkeley, vingen de elektrische activiteit op van de zenuwcellen in de thalamus (het deel van de hersenen dat de signalen van de ogen ontvangt) en zetten die om in visuele beelden. Ze gebruikten daarvoor de output van 177 hersencellen die reageerden op licht en donker in het gezichtsveld van de kat. Toen die hersencellen werden gestimuleerd, bleek het mogelijk om uit de elektrische stroompjes een beeld te reconstrueren. Dat beeld was weliswaar nog behoorlijk wazig, maar hetzelfde geldt voor de eerste televisie-beelden die ooit werden overgestraald.
De geslaagde experimenten van de Amerikaanse wetenschappers hebben inmiddels geleid tot levendige discussies over wat er allemaal mogelijk is met dergelijke technologie. Die lopen uiteen van militaire toepassingen (getrainde vogels die de vijandelijke troepen vanuit de lucht bespioneren) tot Startrek- en Total Recall-achtige toestanden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.