Oracle en Linux stelen Internet-show

De Internet World 99-beurs is gisteren in New York van start gegaan met toespraken van Oracle-president Larry Ellison en Linux-schepper Linus Torvalds. De eerstgenoemde roemde het World Wide Web, terwijl de tweede kritiek uitte op 'open source'-ambities van Microsoft en Sun Microsystems.

Ellison voorspelde de gang van software en diensten naar het web en predikte daarmee in wezen het aloude Oracle-evangelie van grote computersystemen met databanken. "Alles zal verhuizen naar het web. Dat gebeurt niet in één dag, maar je moet het wel doen", maande de topman zijn publiek.
Oracle zelf moet een voorbeeldrol vervullen door het aantal intern gebruikte databanken terug te brengen van de huidige veertig naar slechts twee. "De eigenlijke databank en een back-up." Een dergelijke consolidatie moet het uitvoeren van data-analyses efficiënter maken.
Linus Torvalds, werknemer van de mysterieuze chipfabrikant Transmeta en schepper van het 'open source' besturingssysteem Linux, sprak minder over zakelijke mogelijkheden. Deze Fin haalde fel uit naar recente 'open source'-gerichte uitspraken en beloftes van zowel Sun Microsystems als aartsvijand Microsoft.
Het is makkelijk praten, maar er moet dan wel actie ondernomen worden, verwees Torvalds naar Microsofts beweringen dat het 'open source' onderzoekt en evalueert voor de eigen producten. De kritiek op Sun was ook niet mals; het semi-open 'community source'-model van dat bedrijf is te beperkend. Bovendien heeft Sun geen tijdsschema gegeven bij de aankondiging zijn Unix-variant Solaris deels vrij te geven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.