Sun overweegt vrijgave delen van Solaris

Sun Microsystems benadrukt dat het 'slechts' overweegt om delen van de broncode van zijn Unix-variant Solaris vrij te geven. Afgelopen vrijdagmiddag doken berichten op dat Sun deze beslissing al had genomen.

Overigens gaat het hier niet om het totaal vrijgeven (openen) van de broncode (source), maar om het verstrekken van toegang tot die software middels Suns semi-commerciële 'open source'-variant. Dat zogenoemde Community Source-licentiemodel geeft ontwikkelaars toegang tot de code, maar vereist dat zij eventuele wijzigingen en verbeteringen teruggeven aan Sun.
Het bedrijf behoudt namelijk de rechten op zijn producten, maar staat ontwikkelaars toe voor een vergoeding hun aanpassingen te gebruiken dan wel te verwerken in eigen producten. Eenzelfde aanpak heeft Sun al gebruikt voor het semi-vrijgeven van zijn technologieën annex producten Java en Sparc-chip.
Afgelopen weekend brak echter het nieuws los dat Sun-technologiedirecteur Greg Papadopoulos tegenover het Amerikaanse dagblad deWall Street Journal verklaard zou hebben dat de interne discussie was afgesloten. Sun zou Solaris inderdaad deels vrijgeven, maar moest nu alleen nog uitwerken hoe.
Overigens heeft de computerleverancier begin dit jaar al aangekondigd een 'open source'-route te overwegen voor meer van zijn producten, waaronder ook Solaris.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.