Intel verkoopt USB-ontwikkeling aan Cypress

Intel besteedt de ontwikkeling van USB-controllers (Universal Serial Bus) voor randapparatuur uit aan Cypress Semiconductor. Dat bedrijf krijgt ook toegang tot Intel-ontwerpen, onder meer voor de snellere USB 2.0-specificatie.

De twee sloten gisteren een licentie-overeenkomst met een vooralsnog onbekende financiële waarde.
Cypress verzorgt voortaan het ontwerp van controllers en ontwikkelsoftware. Deze chipfabrikant kocht in mei dit jaar het privé-bedrijf Anchor Chips voor 15 miljoen dollar en kreeg daarmee een forse USB- en PCI-chipdivisie in handen.
De overeenkomst met Intel geeft Cypress naar eigen zeggen controle over 50 procent van de markt voor USB-controllers. Het bedrijf is overigens wel één van de vroege voorstanders van deze technologie; de eerste USB-chips van Cypress kwamen begin 1997 op de markt. Het heeft tot op heden 20 miljoen USB-producten verkocht.
Cypress verwacht dit jaar ongeveer 30 miljoen dollar aan inkomsten binnen te krijgen uit USB-chips. Daarmee keert de fabrikant zich af van zijn traditionele markt voor Sram-chips (Synchronous Random Acces Memory) en begeeft het zich in toenemende mate op het lucratieve terrein voor communicatiechips.
Volgens het gisteren getekende contract krijgt Cypress van Intel de rechten op diens 8x930- en 8x931-productreeksen. Met die USB-chips rukt Cypress verder op aan de bovenkant van de USB-markt die met name bestaat uit controllers voor printers en scan-apparatuur. Dat marktsegment zou Cypress naar verwachting volgend jaar een extra 20 miljoen dollar kunnen opleveren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.