Beursgang VA Linux: 700 procent winst

VA Linux is gisteren de beurs op gegaan en zag zijn aandeel de eerste dag een stijging van 733 procent doormaken. Daarmee heeft de fabrikant van Linux-PC's een nieuw record gezet voor beursgangen in de Verenigde Staten (VS). De vorige recordhouder was webportaal theglobe.com dat 606 procent piekte.

Het Californische VA Linux gaf 4,4 miljoen aandelen uit voor een startprijs van dertig dollar per stuk. De prijs was al twee keer verhoogd; oorspronkelijk lag het op een bescheiden elf dollar per aandeel. De koers van VA Linux was reeds voor de opening van de beurs fors gestegen. De handel begon op een prijsniveau van 299 dollar, bereikte zelfs de 320 dollar en beleefde ook even een 'dieptepunt' van 233 dollar.
Aan het einde van de eerste beursdag noteerde de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq tweehonderdvijftig dollar voor het aandeel VA Linux. Hiermee heeft de PC-producent een marktwaarde van een slordige 9,93 miljard dollar. Dat is aanmerkelijk meer dan de 7,1 miljard dollar van Novell en de 8,7 miljard dollar van National Semiconductor.
In de praktijk staat VA er minder goed voor; het verloor in fiscaal 1999 14,5 miljoen dollar op een omzet van 17,7 miljoen dollar. Gedurende het afgelopen eerste kwartaal van het fiscale jaar 2000 lagen die cijfers op respectievelijk 10,1 miljoen dollar en 14,8 miljoen dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z Redactie Computable