McNealy hekelt gedrag van Microsoft

Sun-topman Scott McNealy blijft concurrent Microsoft betichten van anti-concurrentie gedrag, zo blijkt uit een gesprek tijdens een bedrijfsbezoek aan zijn hoofdkwartier in Palo Alto. Het probleem met Microsoft zit niet in de Internet-browser, maar in het feit dat het bedrijf op grote schaal aanbieders van Internet-toegang overneemt.

Volgens McNealy redeneert Microsoft vanuit de gedachte dat wat met onderzoek en ontwikkeling niet lukt, dan maar via fusies en overnames moet gebeuren. Het eind van die trend is echter in zicht: "Als we ze nog vijf jaar kunnen tegenhouden, heeft Internet de macht definitief overgenomen." Dan staat Sun er goed voor, aldus zijn ceo (chief executiver officer), want vijftien van de twintig grootste Internet-aanbieders draaien op zijn hardware en software.
Een belangrijke rol in dat proces is volgens McNealy weggelegd voor het besturingssysteem Linux. "Dat vreet steeds meer van de omzetbasis van Windows NT weg. Geen wonder: het is gratis, de broncodes zijn vrij beschikbaar en er werken dagelijks heel veel mensen aan."
Met het onlangs overgenomen Star Office wil Sun een vergelijkbare situatie creëren op de markt van 'office'-pakketten. Daar haalt Microsoft volgens McNealy 60 procent van zijn winst vandaan. "Star Office is geen 500 MB groot, maar slechts 65 MB. Het is georiënteerd op het web en Internet-portalen, het kan prima overweg met de bestandsformaten van Microsoft, en het is gratis." Dat is de trend, aldus McNealy: gratis software, berichtendiensten en Internet-agenda's. Binnen de kantoormuren valt volgens hem eenzelfde trend te ontwaren.
In een tijdperk dat allesonline is te doen via een Java-browser, hebben drie groepen grote ondernemingen de toekomst, aldus McNealy: aanbieders van breedbandtoegang tot Internet (kabelmaatschappijen en telecombedrijven), aanbieders van informatie als Time Warner en Bertelsmann, en fabrikanten van apparatuur als Cisco, Sun en IBM. "In elk van die groepen blijven alleen de groten over", stelt de Sun-ceo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.