Compaq schrapt Unix Tru64 voor IA-64-chip

Compaq staakt de vertaling van zijn Unix-variant Tru64 voor de aanstaande 64-bit processor-architectuur van Intel (IA-64). De computerfabrikant zal zijn geld en middelen nu steken in het bevorderen van Tru64 op de eigen Alpha-processor.

Eind vorige week waren er al berichten dat de Compaq-top overwoog dit drastische besluit te nemen. Een Nederlandse woordvoerster ontkende gisteren nog dat dit speelde. De Amerikaanse vestiging van het bedrijf bevestigde vannacht echter dat er geen Tru64, voorheen Digital Unix, zal komen voor IA-64.
Compaq-werknemers werden op de hoogte gesteld middels een interne e-mail van Bill Heil, vice-president en algemeen directeur van de divisie voor bedrijfsservers. Daarin stelt de topman dat "het directieteam de noodzaak erkent om de complexiteit van onze producten, strategie en communicatie terug te dringen".
Het schrappen van een Unix-vertaling voor Intels toekomstige 64-bit platform maakt deel uit van Compaqs doorgaande reorganisatie waarbij 'simplificatie' en 'focus' de sleutelwoorden zijn. Tot nog toe zijn Windows-op-Alpha en netwerkapparatuur onder de eigen merknaam al gesneuveld.
Heil meldt nog wel dat Compaq "zal samenwerken met zijnoem-partners, zoals CS&S, om te verzekeren dat hun behoeften voor Tru64 op Alpha en IA64 worden vervuld". De directeur geeft verder echter geen details.
Compaq positioneert de eigen Unix-variant nu duidelijk aan de bovenkant van de markt voor zware bedrijfsservers. Intels 64-bit platform - hetzij met het nog in ontwikkeling zijnde 64-bit Windows, hetzij met het door Compaq gesteunde Monterey Unix van IBM, diens dochter Sequent en SCO - krijgt een plaatsje in het midden en aan de onderkant. De computerleverancier heeft echter ook Linux omarmt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.