AMD belicht Merced-tegenhanger Sledgehammer

AMD heeft meer details onthuld van zijn toekomstige 64-bit processor. Deze moet de aanstaande Merced van Intel beconcurreren. Chipfabrikant AMD maakt op het Microprocessor Forum onder meer bekend dat de K8-chip, genaamd Sledgehammer, in 2001 uitkomt.

Intel komt al in de tweede helft van 2000 met zijn eerste 64-bit processor Merced - die sinds vandaag officieel Itanium heet (Intel hernoemt) - op de proppen. De algemene verwachting is echter dat Intels 64-bit architectuur (IA-64) in eerste instantie een ontwikkelplatform zal zijn. Ongeveer een jaar na de Itanium/Merced verschijnt de McKinley, die volgens analisten de eerste 'toepassingsprocessor' zal zijn.
Ondanks de toezeggingen van diverse softwareleveranciers menen experts dat in de periode van de lancering van de Itanium weinig applicaties aangepast zullen zijn om gebruik te maken van IA-64. De 32-bit processoren van Intel zullen nog wel enige tijd op de markt blijven.
AMD heeft dit voorzien: zijn toekomstige K8-chip is ontworpen om ook 32-bit toepassingen op topsnelheid te draaien. Dit meldt marketing-president Dana Krelle aan het Amerikaanse dagbladWall Street Journal. Intels Itanium zou tegen eind volgend jaar op het gebied van 32-bit prestaties worden voorbijgestreefd door 32-bit processoren - van Intel zelf of van AMD.
Analisten beschouwen de plannen van de Intel-tegenstrever ook kritisch. AMD staat niet bekend om zijn lange adem. De nu ontvouwde anti-Itanium-strategie steunt op een aantal grote 'als'-factoren. Bovendien heeft IA-64 het software-momentum mee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.