Gemengde reacties op schrappen IA-64 Tru64

Het schrappen van Tru64 voor Intels 64-bit architectuur (IA-64) heeft gemengde reacties van gebruikers opgewekt. Enerzijds is er de overtuiging dat deze productsimplificatie goed is voor de Alpha-processor, anderzijds heerst er twijfel aan Compaqs vermogen een lange-termijnstrategie uit te werken.

Critici beschuldigen Compaq van het eenzijdig opzeggen van eerder gedane beloftes en vrezen dat de computerfabrikant niet in staat is overgenomen producten en technologieën voort te zetten. Vorige maand schrapte Compaq al de ontwikkeling van Windows NT op de Alpha-processor. Die chip kreeg Compaq, samen met de Unix-variant Tru64, in handen toen het Digital Equipment (DEC) overnam.
Optimisten menen echter dat deze opruiming hoognodig is; het voormalige DEC worstelde ook al geruime tijd met zijn veelvoud aan platformen (besturingssystemen en processoren). De overname door Compaq, dat reeds Tandem in bezit had, heeft die kwestie zeker niet vereenvoudigd.
Tim Yeaton, vice-president bij Compaq, hamert erop dat het kappen van Tru64 voor IA-64 bedoeld is om de focus van het bedrijf te verduidelijken en versterken. "Op een strategisch niveau verandert dit helemaal niets; wij verbinden ons nog steeds aan Unix en Alpha", aldus de topman.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-24T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.