Microsoft start PR-campagne in antitrustzaak

Microsoft heeft gekozen voor een rechtstreekse PR-aanval als beste verdediging in de door de Amerikaanse overheid aangespannen antitrustzaak. In de hoop Microsoft-gebruikers te mobiliseren voor een ondersteuningscampagne, heeft de software-onderneming het 'Freedom to Innovate Network' (FIN) in het leven geroepen.

Op de website heeft het concern hiervoor het adreshttp://www.microsoft.com/freedomtoinnovate/default.htm aangemaakt.
Die mededeling komt kort nadat het bedrijf negatief in het nieuws kwam door de berichten dat Microsoft in het geheim heeft betaald voor advertenties van een 'onafhankelijk' instituut. Dat instituut presenteerde in die advertenties 240 wetenschappelijk deskundigen die allemaal stellen dat de Amerikaanse overheid met het proces tegen Microsoft alleen maar de gebruikers dupeert.
Met het Freedom to Innovate Network slaat de onderneming uit Redmond duidelijk een andere weg in. Er zijn weliswaar eerder campagnes geïnitieerd die waren gericht op het verkrijgen van steun van gebruikers, maar die deden allemaal hun best om de link met Microsoft zoveel mogelijk te verdoezelen. Met het FIN windt Bill Gates' onderneming er geen doekjes om: dit is een Microsoft-campagne. Het logo bestaat uit een Amerikaanse vlag waarbij de 'stars' zijn vervangen door een PC.
Ook de boodschap van het FIN laat aan duidelijkheid niets te wensen over: de overheid bemoeit zich met zaken waarmee ze zich niet moet bemoeien en de handelswijze van Microsoft is ingegeven door legitieme zorg voor de belangen van de consument. Als je Microsoft aanvalt, open je de aanval op de fundamenten van een moderne, geïndustrialiseerde democratie.
Door criticasters van Microsoft wordt op deze 'nieuwe' ontwikkeling over het algemeen gniffelend gereageerd. Zij stellen dat er pas echt 'freedom to innovate' kan zijn als de onderneming de broncodes van een aantal van zijn programma's ter beschikking stelt van de markt. De kans daarop is echter microscopisch klein.
Behalve in de VS heeft Microsoft inmiddels ook in Frankrijk de aandacht getrokken van de overheid. Het Franse ministerie van Financiën heeft een onderzoek bevolen naar aanleiding van klachten over het monopolistische gedrag van de software-onderneming. Een woordvoerder van het ministerie maakt echter bekend dat dat onderzoek nog niets heeft opgeleverd dat een Franse antitrustzaak kan rechtvaardigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.