Rambus-chipset van Intel staat onder druk

De aanstaande introductie van Intels 820-chipset staat onder druk vanwege het feit dat dit product alleen Rambus-geheugen ondersteunt. Dat volgende-generatie snelle geheugentype is namelijk relatief duurder dan het huidige 133 MHz Sdram.

Rambus zou de kostprijs van een computer namelijk met 300 tot 500 dollar verhogen. Intel lanceert de 820 aanstaande maandag, maar analisten menen dat er slechts een beperkte vraag zal zijn naar deze chipset. "Ze hebben hun verwachtingen voor de korte termijn aanzienlijk teruggeschroefd", zegt analist Ashok Kumar van U.S. Bancorp Piper Jaffray.
Volgens deze marktkenner had Intel oorspronkelijk gepland dat dit nieuwe product 20 tot 25 procent zou uitmaken van alle chipsets die het produceert, maar dat zou nu bijgesteld zijn tot 5 procent.
Intels 820-chipset wordt al langere tijd geplaagd door wijzigende plannen en marktverwachtingen. Het product is al drie maanden uitgesteld en krijgt nu ook concurrentie van chipsets die Sdram ondersteunen. Via is één van de chipfabrikanten die zo'n concurrerende product leveren, onder meer aan Micron Electronics.
Veel PC-fabrikanten en eindgebruikers voelen meer voor de 133 MHz-uitvoering van die huidige geheugenchips. Intel wou dat Sdram aanvankelijk passeren op de weg naar het veel snellere Rambus. Dat geheugentype opereert in de eerste generatie namelijk al op kloksnelheden van 600 tot 800 MHz en kan daardoor de steeds hogere snelheden van processoren beter bijbenen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-22T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.