Microsoft laat Alpha geheel vallen

Microsoft stopt de ontwikkeling van een Windows-variant voor de 64-bit Alpha-processoren van Digital-moeder Compaq. Dit in reactie op het schrappen van 32-bit Windows 2000 voor dit platform.

Compaq besloot namelijk op 23 augustus zijn ondersteuning te staken voor 32-bit Windows 2000 op zijn Alpha-systemen. Het bedrijf benadrukte daarbij - in koor met Microsoft - wel meteen dat het intensief verder werkt aan een 64-bit Windows-uitvoering voor de Alpha. De twee partners benadrukten dat het ontwikkelwerk voor een 64-bit uitvoering van Windows plaatsvindt op Alpha-systemen.
Microsoft herroept deze uitspraken nu, getuige een persbericht waarin het duidelijk stelt geen nieuwe producten meer te ontwikkelen voor Compaqs 64-bit processoren.
"Dit betekent dat er geen 32-bit Alpha-versies van Windows 2000 meer uitkomen na Release Candidate 2. Verder zullen er geen nieuwe 32-bit Alpha-uitvoeringen verschijnen van SQL Server, Exchange of andere 32-bit Alpha Backoffice-producten. Er zullen ook geen 64-bit versies komen van Windows of Backoffice voor het Alpha-platform", aldus het communiqué.
Alain Meeus, productmanager voor infrastructuurproducten - waar Windows NT onder valt - bij Microsoft Benelux, meldde gisteren dat er over deze kwestie nog geen beslissing was genomen. "Het ontwikkelwerk voor 64-bit Windows gebeurt op Alpha-systemen", benadrukte hij. Op zich is dat logisch, aangezien Intels 64-bit processoren nog niet in productie zijn.
De eerste proefexemplaren van de Merced-chip zijn naar verluidt deze week uit de fabriek gekomen. Geruchten doen de ronde dat Linux al draait op dit eerste 64-bit product van Intel, maar dat 'Win64' niet bepaald vlekkeloos opereert.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-27T00:00:00.000Z Redactie Computable