Microsoft maakt einde aan NT-Alpha

Microsoft erkent dat er geen 32-bit versies van Windows NT meer uitkomen voor de Alpha-processor van Compaq vanaf de tweede 'release candidate' van Windows 2000, voorheen NT 5.

Compaq en Microsoft werken nog wel samen aan het ontwikkelen van 64-bit Windows. Hierbij wordt echter niet expliciet vermeldt dat dit ook voor het Alpha-platform gebeurt.
Inmiddels doen in de Amerikaanse pers berichten de ronde dat Microsoft Windows voor de Alpha in z'n geheel schrapt. Intels aanstaande 64-bit processorarchitectuur (IA-64), waarvan de Merced het eerste daadwerkelijke product zal zijn, geniet de voorkeur van Microsoft.
De ontwikkeling van nieuwe versies van software voor Windows-op-Alpha zou nu worden stopgezet. De softwareleverancier belooft nog wel opwaarderingen en lapmiddelen uit te brengen voor NT 4.0 en zijn andere 32-bit Alpha-producten, waaronder SQL Server en Exchange Server.
Volgens schattingen bestaat 14 procent van Compaqs 500.000 Alpha-klanten uit gebruikers van Windows op dat platform. In Nederland telt het bedrijf 150 Alpha-klanten plus enkele gebruikers van multi-platform systemen. Het is vooralsnog niet bekend hoeveel daarvan Windows draaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-26T00:00:00.000Z Redactie Computable