Eind dit jaar nieuwe stabiele versie Linux

Nog voor het eind van dit jaar denkt de Finse Linux-vader Linus Torvalds een nieuwe, stabiele versie van zijn veelbesproken besturingssysteem gereed te hebben. Dat maakte hij bekend op de Linuxworld conferentie en beurs in San José, Californië.

Deze versie, Linux 2.4, moet een veel kortere ontwikkeltijd nodig hebben dan haar voorganger, versie 2.2. "De ontwikkeling daarvan duurde veel te lang", vindt Torvalds. "Iedereen raakte daar behoorlijk door gefrustreerd."
Voor de nieuwe versie heeft de Fin daarom het ambitieniveau naar beneden bijgesteld. "We willen gewoon de bestaande interfaces gebruiken, maar dan wel zo goed mogelijk", zo legde hij uit. "Wat betreft SMP (symmetrische multi-processing) bijvoorbeeld, is de infrastructuur al helemaal gereed. Alleen heeft versie 2.2 daarvan niet geprofiteerd." Versie 2.4 moet volgens Torvalds een betere SMP krijgen en beter gebruikmaken van USB (universal serial bus) en I2O-standaards (intelligente input/output).
Vanwege de kortere ontwikkeltijd voor deze versie, worden echter enkele ingrediënten die het Linuxteam had aangekondigd, niet in Linux 2.4 opgenomen. Daarbij gaat het dan om zaken als een broncontrolesysteem, clustering en een 'journalling file system'. Deels zullen die ingrediënten alsnog worden aangeboden door leveranciers als Red Hat en Caldera, zo verwacht Torvalds, maar voor de rest zullen de gebruikers moeten wachten op versie 3.0, die over een jaar of twee klaar moet zijn. Waarschijnlijk zal Linux 2.4 ook geen Merced-poort bevatten, omdat Intel de 'non-disclosure'-overeenkomst daarover niet op tijd laat aflopen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.