SGI zwicht voor NT-platform

Silicon Graphics (SGI) onthult aanstaande maandag de computer waar het al maanden in het geheim aan werkt: een werkstation met Intel-processoren en Windows NT als besturingssysteem, codenaam The Borg. De lancering van The Borg markeert de overstap van één van de laatste Unix-forten.

"De enige standaard-onderdelen aan deze machine zijn de Pentium II Xeon-processor en NT; de rest is helemaal opnieuw ontworpen", aldus productmanager Kevin Conners tijdens een persbijeenkomst eind oktober. Daar toonde SGI een prototype van zijn Silicon Graphics 540-werkstation.
"Algemene computers benaderen nu speciale systemen, zoals grafische werkstations. Daarbij hebben PC's de voordelen van compatibiliteit en beschikbaarheid van applicaties en schaalgrootte wat betreft productie", aldus Conners. "Wij willen het PC-platform verder opvoeren en gebruiken daarom alleen de processor van Intel. Niet de chipset, niet het moederbord." De rest van het systeem is een eigen ontwerp, gericht op krachtige bewerking van twee- en driedimensionale beelden.
De architectuur is omgegooid; alles is gericht op snelle doorvoer van grote hoeveelheden gegevens. De processor, de netwerkverbinding en het geheugen zijn elk direct verbonden aan de eigen chipset. Deze communiceert met snelheden van 3,2 en 6,1 GB per seconde met respectievelijk het systeem- en videogeheugen. Verder zijn er 64-bit PCI-verbindingen voor de harde schijven. The Borg draait Windows NT 4.0 met Service Pack 4. Daar bovenop zijn speciaal ontwikkelde grafische drivers geplaatst.
De 540 is de eerste computer in een reeks NT-systemen. Conners: "We lanceren nu ook de 320, een goedkoper instapmodel. Verder onderzoeken we de mogelijkheden van NT-servers." SGI meent dat deze systemen de eigen Unix-werkstations niet bedreigen. "Het gaat om voor ons nieuwe markten, bijvoorbeeld kleinere bedrijven die begonnen zijn met PC's voor technisch of grafisch ontwerpen."
Een minimale configuratie, inclusief interoperabiliteitssoftware, kost voor de 320 circa 3400 dollar en voor de 540 zo'n zesduizend dollar.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.