Microsoft en AOL breiden slagveld uit

Microsoft en America Online (AOL) bevechten elkaar nu ook op het gebied van online-betalingen. De twee bedrijven strijden al om de gunst van de web-consument met hun 'instant messaging'-software, maar die strijd breidt zich uit.

AOL overweegt zijn meer dan zeventien miljoen abonnees de mogelijkheid te bieden hun rekeningen online te betalen. Ondertussen wil Microsoft zijn eigen online-betalingsdienst de komende drie maanden uitbreiden met meer dan vijftig crediteurfirma's en twintig distributeurs. Dat meldt vice-president verkoop Ralph Young van Transpoint, het samenwerkingsverband tussen Microsoft, First Data en Citigroup.
De softwareleverancier en de online-dienst willen elk een dominante positie in de elektronische handel veroveren, ten koste van de ander natuurlijk. Deze oorlog omslaat diverse Internet-diensten, waaronder webwinkelen en 'instant messaging'. Analisten verwachten dat online-betalen het volgende slagveld zal zijn, vooral doordat dit de leverancier de mogelijkheid biedt 'zijn' consumenten in een houdgreep te krijgen.
"Wij voorspellen een snelle groei zodra consumenten meer vertrouwd raken met Internet als een transactioneel medium, in plaats van alleen als een informationeel medium", zegt analist Paul Hughes van onderzoeksbureau Yankee Group. Hij meent dat het aantal huishoudens dat rekeningen online betaalt, zal stijgen van de huidige twee miljoen naar elf miljoen tegen 2003.
Ondertussen heeft Microsoft een beschamende nederlaag geleden in de 'instant messaging'-oorlog met AOL. De softwarefirma bevestigt dat één van zijn programmeurs zich ten onrechte heeft uitgegeven voor onafhankelijk IT-consultant om de tactieken van AOL in diskrediet te brengen.
De vooralsnog onbekende werknemer had een email gestuurd aan beveiligingsexpert Richard Smith van Phar Lap Software waarin hij beweerde dat AOL een beveiligingslek in zijn messaging-software heeft geïntroduceerd om de concurrerende programmatuur van Microsoft te kunnen detecteren. Smith ontdekte dat het bericht afkomstig was van Microsoft en dacht gebruikt te worden als pion.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.