IBM steunt 64-bit Linux-project Trillian

IBM voegt zich bij het Trillian-project, dat eerder dit jaar door Intel is opgezet om Linux te vertalen naar zijn aanstaande 64-bit processorarchitectuur (IA-64). Dit werd bekend op de Linuxworld-conferentie die deze week plaatsvond in San Jose (Californië).

Andrew Grove, voormalig president van Intel, maakte een verrassingsbezoek aan die bijeenkomst. De topman, tegenwoordig directieraadvoorzitter, kondigde aan dat de eerste IA-64-processor (Merced) binnen enkele weken als proefexemplaren zal opduiken. "Dan weten we of het echt werkt of niet", aldus Grove.
Hij meldde verder dat nog maar 10 procent van de beschikbare tweehonderd miljoen dollar van het IA-64 investeringsfonds van zijn bedrijf daadwerkelijk is geïnvesteerd. Dit lijkt te wijzen op een fors gebrek aan belangstelling vanuit de Linux-gemeenschap. Grove roept ontwikkelaars dan ook op zich aan te melden voor deze 'subsidiëring'.
Grove demonstreerde samen met vice-president Sean Maloney Linux draaiend op een softwaresimulatie van de Merced. Maloney zegt dat de eerste versie van een 64-bit Intel-Linux in het eerste kwartaal van volgend jaar in de handen van de 'open source'-gemeenschap zal zijn. De vier grote Linux-distributeurs, Red Hat, Caldera, Suse en Turbolinux, krijgen net zoals VA prototype Merced-machines zodra die bestaan, aldus Maloney.
IBM werkt nu samen met de vroege Trillian-volgelingen VA Linux Systems, SGI, Hewlett-Packard en Cygnus Solutions aan het optimaliseren van Linux voor IA-64. Het is vooralsnog niet duidelijk wat het computerbedrijf bijdraagt. Sceptici speculeren dat de steun vooral een afzetten tegen Microsoft uitdrukt. Die softwareleverancier werkt aan een 64-bit-versie van zijn aanstaande Windows 2000. Het betreft voorlopig alleen de zware uitvoering Datacenter Server.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.