Beursgang Linux-bedrijf Red Hat blijkt hit

De beursgang van Linux-distributeur Red Hat verloopt na enige strubbelingen vooraf toch goed. Het bedrijf heeft inmiddels al een geschatte marktwaarde van vijf miljard dollar, ondanks het feit dat de omzet op elf miljoen dollar ligt en Red Hat vorig jaar verlies leed.

Red Hat is het eerste Linux-gerelateerde bedrijf dat de beurs op gaat. Vooraf wilde de firma Linux-ontwikkelaars een voor-optie op de aandelen bieden via de online-veiling e-Bay. Dat ongetwijfeld goedbedoelde initiatief bleek een organisatorische en publicitaire misser.
Dat is inmiddels ruimschoots goedgemaakt door de enorme koersstijging van ruim 300 procent die het aandeel Red Hat maakte sinds woensdag. Toen begon het bedrijf op veertien dollar per aandeel. Dat lag die avond al boven de vijftig dollar en steeg gisteren verder door naar meer dan zeventig dollar.
De aandelensprong van woensdag was al goed voor een nieuw record voor Amerikaanse beursgangen van de afgelopen twee weken. Daaronder zijn ook de ipo's (initial public offering) van bedrijven in de overspannen Internet-markt meegerekend.
"Ik denk dat veel investeerders gokken op de groei van de markt voor Linux-systemen. Veel mensen denken dat dit heel groot kan worden. Red Hat is dus een vroege speler op een duidelijk 'heet' terrein", zegt beursanalist Paul Bard van Renaissance Capital in Connecticut.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.