Commissie legt NSI vuur aan de schenen

De handelscommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft domeinnaambeheerder NSI aan een zware hoorzitting onderworpen. Ook de non-profit Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) en het ministerie van Justitie (DOJ) kregen het vuur aan de schenen gelegd.

Commissievoorzitter Thomas Billey uitte scherpe kritiek op de - in zijn ogen - te hechte samenwerking tussen de Icann en Justitie. De Icann is door de regering van de VS opgericht en aangewezen om toezicht te houden op registratie van Internet-domeinnamen. Billey vervatte zijn beschuldigingen in brieven aan hoofdofficier van Justitie Janet Reno en Icann-voorzitter Esther Dyson.
Het DOJ en de Icann zouden onder één hoedje spelen wat betreft het onder druk zetten van zowel NSI als overheidsvertegenwoordigers die de overeenkomsten met die domeinnaambeheerder onderhouden. Dit kwam naar voren in een uitgelekte email-conversatie tussen Icann-jurist Joe Sims en een hoge, vooralsnog onbekende, Justitie-medewerker die het gezag voert over het doorlopende onderzoek naar de praktijken van NSI.
Die ex-monopolist ontkwam echter ook niet aan de kritische blik van de handelscommissie. Billey uitte scherpe woorden over de plannen van NSI voor een 'dot com directory'. Die geplande index bestaat uit de databank met alle domeinnamen die NSI ooit heeft geregistreerd en waar het naar eigen zeggen de exclusieve beheerrechten op heeft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-02T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.