Microsoft chat-software jaagt AOL op de kast

Microsoft lanceert nieuwe software waarmee zijn veertig miljoen Hotmail-gebruikers direct online kunnen 'chatten'. Deze gratis MSN Messenger Service geeft toegang tot niet alleen andere Hotmail-gebruikers, maar ook mensen die AOL Instant Messenger (IM) gebruiken.

Online-dienst America Online (AOL) is hier vanzelfsprekend niet bepaald over te spreken. Het bedrijf is momenteel de grootste leverancier van het zogenoemde 'instant messaging'. Er zijn veertig miljoen gebruikers van AOL's IM-software en nog eens achtendertig miljoen van de door het bedrijf overgenomen ICQ-programmatuur.
Ann Brackbill, vice-president communicatie bij AOL, omschrijft deze actie van Microsoft als 'bijna een vorm van kraken'. "Dit zorgt voor serieuze en grote zorgen rondom privacy en beveiliging. Microsoft schendt één van de hoofdregels van Internet door AOL IM-gebruikers om hun wachtwoorden en gebruikersnamen te vragen."
Aan de andere kant is onveiligheid al sinds het ontstaan van 'instant messaging' een heikele kwestie. Het is vooralsnog niet bekend wat voor tegenstappen AOL overweegt. Overigens biedt de nieuwe messaging-software van Internet-portaal Yahoo ook contact met AOL IM-gebruikers.
Microsoft veegt de kritiek terzijde en zegt dat het alleen inspeelt op een behoefte van de consument. De softwareleverancier werkt samen met een groep bedrijven - waar AOL overigens niet toe behoort - aan het ontwikkelen van een standaard voor messaging-interoperabiliteit.
Analisten juichen het initiatief van Microsoft toe, aangezien dit de kloven tussen de diverse chat-gemeenschappen kan dichten. Tot op heden konden AOL-klanten alleen met elkaar online-praten. Hetzelfde geldt voor Yahoo-chatters, ICQ-gebruikers enzovoort. Het feit dat de Messenger Service van Microsoft sterke koppelingen heeft met de andere communicatieprogrammatuur van dat bedrijf kan echter een addertje onder het gras zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.