Linux-servers veroveren grote marktniche

Servers met het besturingssysteem Linux zullen tegen 2003 vooral een rol spelen als gespecialiseerde, toegewijde machine. Linux zal dan een omzet genereren van 3,8 miljard dollar, wat een kwart is van de wereldwijde omzet voor 'appliance'-servers. Dit voorspelt onderzoeksbureau Dataquest.

Deze dochter van analistenfirma Gartner meent dat de introductie van Microsofts Windows 2000 de groei van Linux zal afbuigen van de traditionele servermarkt naar de markt voor taakgerichte machines. Het 'open source'-besturingssysteem zal in die sector wel goed zijn voor een omzet van 3,8 miljard dollar in 2003. Dat komt neer op 1,1 miljoen computers, oftewel 14 procent van de toegewijde-servermarkt.
Dit jaar zal de verkoop van Linux-servers goed zijn voor ongeveer 20 procent van de omzet uit 'appliance'-servers. In de markt voor traditionele servers ligt dit echter aanmerkelijk lager: 3 procent van de omzet, ofwel 1,9 miljard dollar. Dit lage aandeel verklaart Dataquest-analist Kimball Brown uit de onwennigheid van dienstverlenende bedrijfstakken met Linux.
Op het gebied van toegewijde servers maakt dit besturingssysteem veel meer kans doordat het gratis beschikbaar is. Bovendien hoeven leveranciers van dergelijke computers niet meer een eigen gespecialiseerde besturingssysteem te ontwikkelen en te ondersteunen. Dat kunnen ze overlaten aan de Linux-gemeenschap. "Al met al is Linux een logische keuze voor 'appliance'-fabrikanten", aldus Brown.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-07-20T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.