Justitie zet Microsoft-getuige klem

Een onderzoek dat Microsoft-getuige Richard Schmalensee gebruikte bij zijn verklaringen voor de rechtbank blijkt tot zijn eigen verrassing uit de koker van Bill Gates te komen.

Dit bleek gisteren tijdens de rechtszaak die Justitie en negentien staten hebben aangespannen tegen Microsoft. Professor Schmalensee verwees in zijn getuigenis naar een onderzoek waaruit blijkt dat 85 procent van de software-ontwikkelaars voorspelt dat Microsofts integratie van de browser en het besturingssysteem hun bedrijf zal helpen. Ook kwam uit de cijfers naar voren dat 83 procent van de ondervraagden meent dat deze omstreden integratie goed is voor de consument. De koppeling van Internet Explorer aan Windows door Microsoft is een van de belangrijkste kwesties tijdens de rechtszaak.
Advocaat David Boies van het ministerie vroeg Schmalensee of hij wist met welk doel dit onderzoek uitgevoerd was. De econoom zei dit niet te weten. Vervolgens toonde Boies enkele e-mailberichten van Bill Gates waarin hij vroeg om een onderzoek waaruit zou blijken dat 90 procent van de ontwikkelaars de koppeling van de browser en het besturingssysteem nuttig vindt. De Microsoft-voorzitter had deze resultaten nodig om zijn argumentatie tijdens het verhoor door de Senaat in maart 1998 krachtiger te maken. "It would help me immensly", schreef Gates. Boies liet vervolgens elektronische berichten van werknemers van Microsoft zien waarin zij aangeven de vragen zó te formuleren dat Gates de gewenste resultaten zou krijgen. Schmalensee gaf toe hiervan niet op de hoogte te zijn, maar vond het betoog van Boies weinig afdoen aan zijn getuigenis. Het rapport is immers door een onafhankelijk instituut samengesteld, aldus Schmalensee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.